Příprava čaje

Jestliže si chceme pití čaje skutečně vychutnat, měli bychom jeho přípravě věnovat skutečnou péči a pozornost. Připravovat čaj znamená nacházet se ve stavu citlivé otevřenosti vůči proměnlivé harmonii, která se projevuje v našem okolí. Dalo by se říci, že všímavost a jistá dávka nenucené koncentrace, kdy necháme věci i události přirozeně plynout, jsou dobrým základem pro kvalitní přípravu čaje.

Univerzální návod na přípravu dobrého čaje neexistuje. Přesná míra a odhad je vždy záležitostí toho, kdo čaj připravuje; záleží na individuálním vkusu a náladě čajovníků, připravovaném čaji, a na příležitosti, pro níž má být nápoj připravován. Základními prvky přípravy čaje jsou samotný čaj, voda, nádobí a čas. Každému z nich se vyplatí věnovat náležitou pozornost.

Dobrá kvalita čajových lístků je jedním ze základních předpokladů pro získání lahodného nápoje.  Velkou roli hraje rovněž uskladnění. Čaj nejrychleji ztrácí své kvality na vzduchu a světle. Ideální jsou tedy vzduchotěsné a světlotěsné dózy z kvalitní keramiky, porcelánu, nebo tmavého skla – např. prachovnice se zabroušeným víčkem a dózy se silikonovým těsněním, které není cítit. Nádoby ukládáme na chladném temném místě, bez výrazných pachů a vůní. Zelené a částečně fermentované čaje-oolongy „zeleného typu“, doporučujeme skladovat v chladícím boxu – výrazně se tak prodlužuje trvanlivost těchto lahodných čajů.

Čaj by také měl být přiměřený příležitosti, při které ho pijeme. Výběr a příprava čaje tedy může být závislá například na ročním období, počasí, konkrétní společnosti přítomné při přípravě čaje, celkové atmosféře, jež panuje mezi hostem a hostitelem atd.

Štítky:, , , ,

Leave a Reply